vineri, 28 octombrie 2011

Cartofi Frantuzesti


Ingrediente:
1 kg. cartofi
250 gr. cascaval
4 oua
150 gr. unt
1 1/2 pahar smantana
200 gr. sunca slaba
sare, piper

Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja, se curata, se lasa sa se raceasca si se taie felii.De regula pentru reteta aceasta ouale se fierb tari dar eu le-am batut. Sunca se taie fasii mai grosute si dupa aia cubulete. Se unge cu unt un vas de sticla incasabil, se aseaza un rand de felii de cartofi, se pudreaza cu un praf de sare, piper, se pune un rand de sunca cubulete, cascaval razuit, iar peste ele turnam ouale batute si smantana si se repata randurile. 
 Se introduce vasul in cuptor sa se rumeneasca cartofii. Se servesc fierbinti.



  





POFTA BUNA!!!!!
                 PUPICI:X

luni, 24 octombrie 2011

Cremsnit (Cremes)


Vreau sa va delectez cu o prajitura deosebita!!!!!!!!Cu alta ocazie am sa va prezint si reteta foilor de cremsnit, insa azi am sa va prezint reteta cremei pe care eu o folosesc.Se gasesc in comert tot felul de variante usoare a cremei, dar eu o consider cea mai buna pe aceasta, pentru ca se folosesc pot sa spun ingrediente mai naturale.

Ingrediente:
6 oua
1 litru lapte
9 linguri faina
250 gr. zahar
1 praf de sare

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu cateva linguri de lapte pana devine o compozitie ca pentru clatite( fara cocoloase) .Intre timp punem laptele la fiert, iar cand da in clocot, se adauga compozitia din faina si se amesteca destul de des pentru a nu se forma cocoloase.Cand consideram ca faina este fiarta,se  adauga galbenusurile frecate cu zaharul. Se amesteca pana zaharul este topit, iar la urma adaugam albusurile batute spuma tare si se amesteca incet cu o lingura de lemn(nu trebuie sa fie crema fina, trebuie sa ramana bucatele de albus batut)








Foile sunt cumparate din magazin.Pentru a se putea taia mai usor prajitura ,portionam inainte foaia de deasupra. Cand se mai raceste un pic crema se toarna  peste prima foaie iar deasupra asezam bucatile gata portionate.





Cand se serveste se pudreaza cu zahar pudra cu aroma de vanilie. Daca o sa apelati la aceasta crema va pot asigura ca o sa o indragiti.


          PUPICI:X

joi, 13 octombrie 2011

Chec cu Prune



      Cred ca este cea mai simpla reteta  si la indemana tuturor,pana si celor mai neexperimentate in ale bucatariei, acest chec.

Ingrediente:

 1 borcan (de 420 ml)iaurt
 2 borcane faina
 1 borcan zahar
 1/2 borcan ulei (chiar si mai putin un pic)
  2 oua
  1 lingurita bicarbonat si un praf de sare.


Mod de preparare:

  Se bat albusurile cu zaharul si se adauga galbenusurile pe rand,apoi faina, uleiul cate putin,bicarbonatul si praful de sare; se amesteca foarte usor in albus. Pe urma turnam iaurtul si amestecam.
 In compozitia gata facuta punem prunele. 
 Ungem o forma cu unt ,se toarna compozitia in ea si se introduce in cuptor sa se coaca.








           PUPICI:X

marți, 11 octombrie 2011

Zacusca de vinete



Ingrediente:

5 kg. vinete 
3 kg. gogosari rosii
1-2 kg. ceapa
0,5-1 kg. morcovi
500-750 ml. suc de rosii sau bulion
750 ml. ulei   
sare grunjoasa, piper


Mod de preparare:

    Punem vinetele la copt si le tocam. Se curata gogosarii, li se scot semintele, se taie felii, se spala si se lasa sa se scurga.Le dam prin masina de tocat. Ceapa si morcovii curatati se trec prin masina de tocat carne. Intr-un vas punem un pic de ulei si adaugam ceapa si morcovii. Ii lasam la fiert pana se ridica uleiul deasupra. La fel procedam si cu gogosarii.

     Cand sunt gata , punem intr-o cratita, uleiul care ne-a ramas , il incalzim un pic si adaugam legumele, sucul de rosii, sarea, piperul si se pune pe foc sa fiarba, amestecand destul de des cu lingura de lemn. Se fierbe zacusca pana scade sosul si ramane numai uleiul. Verificam daca este destul de sarata ,daca nu se potriveste cu sare.
 


    Se toarna zacusca fierbinte in borcanele deja sterilizate, si se pot introduce(borcanele) in cuptorul fierbinte, dar dupa ce s-au introdus toate borcanele se stinge focul iar borcanele se lasa in cuptor pana se racesc,  sau borcanele fierbinti se pun intr-o plapuma si se acopera bine unde se tine cam 2 zile, timp in care se racesc treptat. Cand s-au racit se aseaza in camara.      Este o reteta foarte buna. 






  



       PUPICI:X

duminică, 9 octombrie 2011

Rulada de carne




          E duminica! E timpul sa sarbatorim alaturi de cei dragi! Deci ca atare,am pregatit un meniu nu atat de sofisticat pe cat de gustos si savuros.

          Ingrediente:   
 felii de pulpa de porc  -(ca pt. snitel) 2-3-4
 carnati de porc  -  cate felii de pulpa avem
 sare, piper,oregano, cateva frunze de menta,



Mod de preparare:

      Feliile de carne se spala, se sterge si se bate. Se sareaza si se piperaza. Se aseaza deasupra carnatul. Se ruleaza carnea si se leaga cu ata.





  Deasupra presaram  oregano si frunzulitele de menta, stropim un pic de ulei si introducem vasul la cuptor. Intre timp cu o lingura stropim bucatile de carne cu uleiul din vas.Catre final daca dorim putem adauga un pic de vin rosu.




POFTA BUNA!!!!!
                        PUPICI:X

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Tort de ciocolata




   Acest tortulet l-am facut pentru a sarbatorii prima zi(din viata lui), de gradinita a nepotelului meu David, intrarea in grupa pregatitoare a lui Andrada si intrarea in primul an de liceu a baiatului meu.
      Este un tort foarte simplu -mai trebuie de lucrat un pic la capitolul ornat, dar imi dau toata silinta- si foarte gustos. Pentru blat aveti nevoie de:

6 oua
15 linguri zahar
12 linguri faina
6-7 linguri apa
1 plic praf de copt, 1 praf de sare

 Mod de preparare:

     Galbenusurile impreuna cu zaharul(eu pun doar 13 ling. zahar) se amesteca bine, pana devine o crema spumoasa.Se adauga apa, praful de copt si praful de sare.Amestecam un pic dupa care se adauga faina (dar ling. sa nu fie tare incarcate de faina). Separat se mixeaza albusurile.Daca doriti se poate lasa din cantitatea de zahar vreo3-4 ling. pentru a se mixa cu albusurile. Cand este gata se toarna peste compozitie si se amesteca incet cu o lingura de lemn.
     Se unge o forma de tort cu unt si se toarna in ea compozitia, apoi se introduce la cuptor sa se coaca. Cand blatul este gata copt, se scoate, se lasa sa se raceasca, se scoate din forma si se taie in doua pe orizontala.Se insiropeaza cu sirop sau zeama de la compot de fructe.
    Iar ca si crema eu am umplut acest tort cu budinca de ciocolata(copiilor mei nu tare le plac cremele cu unt mult, asa ca am optat pentru aceasta crema).
  















    La final, am vrut sa va prezint bucuria si pofta cu care a savurat Andrada o feliuta de tort.




POFTA BUNA!!!!!

                         PUPICI:X