miercuri, 16 mai 2012

Sarmalute in varza acra




 Ingrediente:
500-750g carne tocata porc-vita
 100-120g orez
2 cepe uscate
3 frunze dafin
bulion/pasta de tomate
2 bucati carnati de casa sau costita sau untura porc
varza acra
sare, piper
1 legatura marar, optional patrunjel


Mod de preparare:

Daca varza este prea acra sau prea sarata, se spala foile in cateva ape caldute si se scurg bine. Daca frunza este un pic mai mare , se taie in doua sau sfert , in functie de cum dorim sa facem sarmalele(mai mici sau mai mari). Restul , ce ne ramane, taiem fideluta. 
         Intre timp calim ceapa, intr-o tigaie in care uleiul este incins, timp de cateva minute. Nu trebuie sa fie rumenita . 
Intr-un castron mare, se amesteca carnea tocata, ceapa,orezul(spalat bine), sare piper, pasta de tomate sau bulion(eu nu folosesc boia) si un pic de apa(cam 100g) pentru ca atunci compozitia(dupa ce este fiarta) nu iese tare. Se amesteca ingredientele si lasam cateva minute pentru a se intrepatrunde.
Se intinde pe mana stanga o foaie de varza ,se aseaza putina carne pe latimea frunzei si rulam foaia de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior astfel formandu-se sarmaua. Cand sunt gata toate sarmalele, daca au mai ramas frunze , se toaca fideluta.
 De regula sarmalele se fierb in vase mai mari tapetate cu foi de varza, eu am optat pentru un vas de lut in care am asezat primul strat de sarmale, iar peste el am pus rosii decojite si marar.Am continuat cu al doilea strat, pana sau terminat sarmalele, iar deasupra am adaugat doua bucati de carnati de casa. 

 
Am turnat apa clocotita, cat aproape sa ajunga nivelul sarmalelor si am pus la cuptor(am acoperit vasul cu folie). Dupa ce au dat in primul clocot(verificam la cuptor), dam focul un pic mai incet si lasam sarmalele sa fiarba la foc mic, pana consideram ca sunt indeajuns de fierte. 
Inainte de a le scoate din cuptor, inlaturam folia si lasam sa se rumeneasca un pic.
Se pot servi cu smantana deasupra, cu mamaliguta alaturi, depinde de dorinta si pofta fiecaruia. 



Pofta buna!!!!!

14 comentarii:

  1. Fac orice altceva,numai sa nu fiu nevoita sa invelesc sarmale.Nu-mi place deloc,deloc.Pot servi de la tine gata invelite?
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag:X!!!!La inceputurile mele culinare....si eu eram inspaimantata de umplut sarmale, dar acuma foarte repede le fac :)!!!!Pupici

      Ștergere
  2. Diana, ne putem lua de manuta, nici mie nu-mi place sa le invelesc.
    Le face mama mea draga cand vine, in foi de vita si eu le congelez crude si asa am sarmale cand poftesc.

    Draga mea, ale tare arata extraordinar, iar cu carnatii aia deasupra ai pus capac. Ce vrei mai mult? Bravo, bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Any draga:X!!!Daca ai stii ce super delicioase au fost, mai ales imbunatatite de carnati....!Pupici

      Ștergere
  3. N-am mai facut de mult niste sarmalute... Le trec pe lista de weekend.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi plac doar cu varza acra iar ale tale arata tare bine.
      te pup si-ti doresc o zi faina.

      Ștergere
    2. Simona,
      nici eu nu fac foarte des, doar ca uneori ne mai vine pofta:)!!!!!Pupici

      Ștergere
    3. Micule, multumesc:X!!!O zi faina si tie!

      Ștergere
  4. Ideea imi veni si mie si ca atare bagai niste varza noua la murat sa trantesc niste sarmale in cateva zile!Macar stiu ca aici nu am surprize cu "mesenii",t fara comentarii!Ne plac mult,in orice varianta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am am avut o ultima tura de varza din cea murata, insa am facut si cu foi de vita de vie(Delicioase...). Si la noi in orice varianta merge!Pupici

      Ștergere
  5. Ce foame mi sa fãcut....trebuie sã vin la tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te asteptam .....cu bratele deschise:X!!!!!Pupici

      Ștergere
  6. Acu mi sa facut tare pofta de sarmalute cu varza acra!Arata tare delicioase!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...