marți, 12 iunie 2012

Ciorba de fasole




 Ingrediente:
500g fasole boabe
ciolan de porc afumat, costita sau scarita
1 morcov
1 ceapa(galbena, cea rosie este foarte buna cand se serveste ciorbita)
1 radacina pastarnac
sare, piper dupa gust
2-3 linguri ulei
pasta de rosii
smantana
leustean verde


Mod de preparare:

  Fasolea se alege de impuritati, se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa fara sare, sau se poate pune la inmuiat  in apa rece de seara pana a doua zi ( in cazul in care fasolea este din anul anterior, pentru a se fierbe boabele uniform) .
 Din momentul in care a inceput sa clocoteasca se lasa sa fiarba 10-15 minute; apoi se scurge apa, si se inlocuieste cu alta apa ,dar sa fie fierbinte( punem din timp inca o oala cu apa la fiert).
 Cand fasolea este fiarta de jumatate, se pune ciolanul sau costita, care inainte de a fi pusa in oala se spala bine si se taie in bucati( eu am folosit ciolan fara os).
Adaugam ceapa intreaga, pe care o scoatem dupa ce a fiert, radacina de pastarnac si potrivim ciorba la gust cu sare si putin piper.
 Catre finalul fierberii adaugam morcovul taiat felii sau taiat in sferturi(cum doriti) ,frunzele de leustean,  pasta de rosii si uleiul. Intr-un vas mic punem uleiul si cand se incalzeste(nu foarte tare) adaugam pasta de rosii, amestecam , dupa care turnam un pic de zeama pentru a se dizolva compozitia si o turnam  in oala. 

La  noi in zona se foloseste foarte des rantasul, insa noi nu suntem adeptii  rantasului. Cine doreste chiar poate folosi rantasul la aceasta ciorba, eu am adaugat doar un pic de smantana simpla( chiar la urma). Smantana am amestecat-o  intr-un vas cu o lingura de lemn, dupa care,  cu polonicul am turnat cate un pic din zeama fierbinte si am amestecat, am repetat operatia de 3-4 ori pana s-a subtiat smantana si am turnat-o in  ciorba. Am lasat 2-3 clocote, dupa care am luat oala de pe foc.
Se serveste cu ceapa (rosie, e mai buna) taiata solzisori sau ceapa verde.




 Pofta buna!!!!

20 de comentarii:

  1. Pai daca e cu cilan afumat, nu refuz o portie sanatoasa :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nici nu ai cum sa refuzi o asemenea ciorbita ...cu un asemenea ciolan:)!!!!Pupici

      Ștergere
  2. Imi place tare mult fasolea boabe, si de mult n-am mai facut...acum chiar ca mi-ai facut pofta! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Atat de simpla dar atat de buna ciorba asta! Si mie imi place foarte mult.
    Eu mai pun si tarhon in otet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noua ne place tare mult!Nu am incercat cu tarhon, dar banuiesc ca e tare bun:)! Pupici

      Ștergere
  4. Ce-mi mai place ciorbita asta... dar din pacate organismul meu cam refuza fasolea...
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca-ti place:)! Pacat ca nu poti s-o consumi:( Pupici!

      Ștergere
  5. Fasolea este pe placul meu,asa ca servesc si eu o portie.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pregãtesc ciorbã sãptãmânal, e musai! delicioasã ciorbita ta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Alina:)! Sa fiu cinstita si eu sunt fan ciorbe - nu conteaza din care, dar sa fie:)!!!!Pupici

      Ștergere
  7. Vin si eu la o portie,dar iau si sotul cu mine,este preferata lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Linistiti puteti veni, va asteptam cu bratele deschise! Pupici:X

      Ștergere