miercuri, 28 martie 2012

Tagliatelle cu ciuperci

  
Reteta am vazut-o intruna din zile , pe blog la Teo, o prietena foarte draga mie:X, si de atunci tot la ea mi-a stat gandul. Culmea ironiei .....cu toate ca eu si copii suntem fan paste, nu prea am postat retete cu paste...poate ca de atata pofta nu am mai apucat sa le pozez:))))).  
Intradevar, tagliatelle cu ciuperci este o reteta minunata,este foarte usoara, sanatoasa si super gustoasa:)!!!!!Iti sunt recunoscatoare, draga Teo!!!!                                                                           
Ingrediente: 
250g tagliatelle
6-7 ciupercute champignon
2 linguri ulei de masline
o ceapa mica
piper negru macinat
1 galbenus de ou
150g smantana
50g parmezan
1 lingura patrunjel tocat
sare


    
Mod de preparare:

Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. Se caleste in 1-2 linguri ulei de masline pana se inmoaie si se adauga ciupercile spalate si tocate cubulete(sau felii subtiri). Se sareaza ,se pipereaza si se lasa  sa fiarba la foc mic, adaugand daca este nevoie putina apa.
Cand ciupercile au fiert, sse freaca galbenusul de ou cu smantana si se toarna peste ciuperci amestecand bine si lasat sa fiarba 1-2 minute la foc mic, asa incat sa rezulte un sos usor legat.
Intre timp se fierb tagliatelle, conform indicatiilor de pe pachet in apa clocotita cu sare. Cand sunt gata fierte, se scurg si se adauga la sos. Insa si eu am urmat procedeul folosit de Teo, adica am asezat pastele pe farfurie, iar deasupra am turnat sosul si am presarat  parmezan.
Va pot asigura ca sunt nemaipomenit de gustoase!!!!!!Iar sosul mi s-a parut senzational!!!

   
Pofta buna!!!!!

duminică, 25 martie 2012

Prajitura cu pere rasturnata



    Prajitura aceasta, m-a cucerit de cand am vazut-o  prima data.Am adus foarte mici modificari la ea, am folosit prune uscate in loc de mure:),dar a fost la fel de delicioasa!!!! Sursa retetei este minunata carte "Bunatati la cuptor" de la Reader's Digest.


  Ingrediente:
3 pere coapte
150 prune uscate
150g zahar
1 lingurita lamaie
120g unt moale
1 praf de sare
2 oua
180g faina
1 lingurita praf de copt
1-2 linguri lapte
unt pentru forma

     Se  curata perele, se taie in jumatati si li se taie cotorul. Eu am inlocuit murele din reteta originala cu prunele uscate. Se unge forma cu unt.
    Se topesc intr-o tigaie cu fundul gros, 50g zahar cu zeama de la lamaie, la foc mic, pana cand se caramelizeaza zaharul. Se toarna in forma.
    Se aseaza perele cu partea sectionata in jos peste stratul de caramel, iar prunele le aranjam printre pere. Untul se freaca cu restul de zahar si sarea pana devine o crema de culoare deschisa. Se adauga ouale pe rand.                            Se cern deasupra faina si praful de copt si se amesteca. Se adauga laptele pana cand se desprinde greu de pe lingura.  




 Se aseaza aluatul peste forma si se netezeste. Se coace timp de 50-60 min. in cuptorul incins la 180 grade. 
Se scoate prajitura de la cuptor si se lasa sa se raceasca in forma 10 min., dupa care se rastoarna pe un platou si se serveste pe cat posibil calda. Se mai poate servi  si cu frisca.

Pofta buna!!!!!
    

miercuri, 21 martie 2012

Tort Sacher



          Pentru familia noastra sosirea primaverii in fiecare an are o semnificatie aparte:
     21 Martie este o zi speciala ,fiind marcata de doua evenimente: solstitiu de primavara si....ziua de nastere a  sotului.....La multi ani Vasile:X!!!! Si cu aceasta ocazie am tinut sa pregatesc un tort mai finut si cu ciocolata din belsug:)!!!!!, sursa mea de inspiratie fiind Laura Sava ,careia ii multumesc pe acesta cale de minunatele retete pe care ni le ofera!

Ingrediente:
Pentru blat:
150g. ciocolata cu lapte/amaruie
130g unt
110g zahar pudra
1plic zahar vanilat
6 oua
110g zahar tos
125g faina
300g dulceata de caise

Pentru ornat:
 400g ciocolata cu lapte/amaruie(eu am folosit 300g)
sos de ciocolata pentru aspect glazurat (inventia Laurei)

Mod de preparare:
Incalzim cuptorul( la foc potrivit).Topim ciocolata la bain-marie. Separam ouale.Cu mixerul se bate spuma, untul, cu zaharul pudra si vanilia. Se adauga ciocolata calda, amestecata cu galbenusurile.
Albusurile se bat spuma cu zaharul tos, si se adauga 1/3 din spuma peste masa de ciocolata, folosind o spatula.Se adauga faina, cernuta in prealabil, putin cate putin. Se amesteca usor si restul de spuma de albusuri.
Se pune compozitia in forma cu diam. de 24 cm. si se coace 30-40 min. in functie de cuptor ,sau mai sigur pana trece testul scobitorii.
Dupa racire se taie blatul in doua.

Incalzim dulceata de caise si ungem cu jumatate din ea primul blat.

Adaugam deasupra al doilea blat si ungem cu restul de dulceata.
Topim ciocolata si turnam cu grija peste tort, incepand din mijlocul tortului pana la margini. Punem tortul la frigider pentru cca. 15 min., dupa care il glazuram cu sosul de ciocolata preparat dinainte.





Cu o lingura formam deasupra tortului mici vartejuri, pentru a creea aspectul marmorat.

duminică, 18 martie 2012

Tartine cu avocado si branza


       Zilele trecute, am vazut o super reteta cu avocado.......dar spre marea mea dezamagire..:( ,nu am mai gasit-o. Si aflandu-ma intr-o perioada post-operatorie, la loc de cinste stau retetele bogate in vitamine,...  nu degeaba Avocado este denumit" avocat al sanatatii"!!!!  Asa ca m-am pus pe treaba:)!  si tot rasfoind reviste(mai vechi), am dat peste o reteta care pot sa zic...m-a multumit pe deplin.

Ingrediente pentru 4 portii:
 2 avocado
12 masline verzi fara sambure
2 catei de usturoi
4 rosii mai mari sau 8 mai mici
100g feta
2 linguri suc de lamaie
3 lingurite ulei(de masline)
1 lingurita cimbru uscat
4 felii paine neagra(eu am folosit semi)
sare, piper

Mod de preparare:
Se taie jumatati  fructele de avocado, se indeparteaza samburii si se desprind pulpa. Se adauga suc de lamaie si se zdrobeste cu furculita; se inglobeaza feta zdrobita, uleiul(eu am folosit ulei de masline), cimbru, maslinele tocate, usturoiul pisat, sare si piper. 







Cu aceasta crema se ung feliile de paine si se acopera cu jumatati de rosii( ale mele fiind mai mari, le-am taiat in patru.  
Va pot asigura ca este un deliciu total!!!!



Pofta buna!!!!!

vineri, 16 martie 2012

Taietei cu varza calita



        De cand am vazut la Hapleablog, reteta "  varza cu taietei" am ramas cu gandul la ea.....si cum nu am facut tare demult, mi-am zis ca e tocmai binevenita azi, tinand cont ca se poate prepara cu si fara ou(eu am folosit un ou, pentru taietei).
Cu aceasta reteta particip la "Dulce Romanie-Provocarea lunii Martie 2012" gazduita luna aceasta de  CRISTINA.


Pentru reteta avem nevoie de:
250g faina
1 ou
o cescuta apa
1 /2 lingurita sare
50 ml ulei
1 varza medie( cam de 1kg )
piper,sare, suc de rosii.1 leg. marar(eu am folosit din congelator)
1 cana apa

Mod de preparare:
Din faina,ou, sare si apa se face un aluat bine framantat. Se intinde cu sucitoarea o foaie subtire, apoi o lasam la uscat. Cand consideram ca este indeajuns de uscata (nu foarte tare,pt. a nu se rupe),cca o ora, facem foaia sul si taiem taietei de 1 cm grosime.



Varza se curata si se taie in fasii subtiri, se sareaza se freaca bine, se stoarce, apoi intr-o cratita se caleste in uleiul incins. Mai adaugam piper, suc de rosii,si putin marar tocat(eu am pus catre final ,pentru ca nu am folosit marar proaspat ci din congelator).


Taieteii ii punem la fiert intr-o oala cu apa si sare, ii fierbem si cand sunt gata, se scurg si ii trecem printr-un jet de apa rece.



Adaugam taieteii in varza calita si amestecam usor.



 

Pofta buna!!!!!                                             

luni, 12 martie 2012

Tort de ciocolata si nuca de cocos



     Maine 13 martie, este ziua de nastere a mamei soacre(buni Cora)!!!!.....si ne-am pregatit in avans(maine neputand sa fiu prezenta.....fiind plecata din localitate, asa ca ne-am pus pe treaba :)
    Insa ca in majoritatea cazurilor ,nu intodeauna ce ti-ai propus, trebuie sa si faci....Am fost in vizita pe la Adela si efectiv a fost o decizie de moment cand am vazut minunatia ei de tort!!!!Asa ca mi-am zis....asta ramane:)!E drept ca nu am gasit lapte de cocos(fiind deja trecut de ora 14) ...si nu l-am imbracat tot in fulgi de cocos(pt. ca copiilor mei nu le place nimic cu cocos...?!, totusi am riscat si l-am facut.Am ramas surprinsa ,cand au gustat si efectiv au fost cuceriti de tort.....chiar daca si-au dat seama ca era cu cocos...!   Dar a trebuit sa fac doua torturi(unul pentru buni si unul pentru copilasii mei pofticiosi...:)!
   Reteta este by Adela , cu mici modificari(in functie de preferintele copiilor)si vreau sa va marturisesc din toata inima ca merita incercat acest tort pentru ca e senzational!!!!!Mersi Adela:X!
Ingrediente:
Pentru blat:
8 oua
70 gr zahar pudra
5 linguri ulei
60 gr ciocolata amaruie
1 lingura smantana
2 linguri cacao
8 linguri zahar
8 linguri pline de faina
1 praf de copt

Pentru crema:
2 plicuri de budinca de vanilie
700ml lapte
6 linguri de zahar
80 gr nuca de cocos
200ml frisca
10gr gelatina
2 linguri zahar pudra

Sirop: 100ml apa
2 linguri zahar
1/2 esenta de migdale

 Ornat: 1 lingurita scortisoara
50 gr nuca de cocos


Mod de preparare:


     Separam galbenusurile de albusuri. Mixam galbenusurile cu zaharul pudra pana ce isi dubleaza volumul, apoi adaugam uleiul. Topim ciocolata cu smantana si adaugam la galbenusuri, amestecam dupa care adaugam si cacao. 


 Mixam, apoi adaugam praful de copt si o lingura de faina. 
Batem albusurile cu cele 8 linguri de zahar, pana ce devine o spuma tare.Adaugam doua linguri de spuma la galbenusuri, amestecam cu o paleta de jos in sus si incorporam 3 linguri de faina, apoi iar amestecam doua linguri de spuma si incorporam 4 linguri de faina, apoi amestecam restul de albusuri.
Daca se amestecam  toata faina o data, aluatul era prea tare ca sa se incorporeze albusurile spuma. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda si coacem in cuptorul incalzit pana trece testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, se lasa la racit si se taie in trei.


Pentru crema: Se fierb budincile conform intructiunilor de pe pachet. Gelatina se hidrateaza in 3 linguri de apa, apoi se dizolva si se adauga la budinca un pic calduta. Amesteca si lasam sa se raceasca, intre timp batem frisca cu doua linguri de zahar pudra. Dupa ce s-a racit crema, adaugam nuca de cocos si frisca batuta.
 
Pentru sirop se fierbe apa cu zaharul, se raceste si se adauga esenta de migdale.Pentru asamblare, se insiropeaza blaturile, crema se imparte in doua si ungem cu ea blaturile. Normal ar fi trebuit sa ung si marginile, dar ca sa nu refuze copii tortul ,am preferat sa le las simple (cum zicea Andrada.....e prea mult alb) si spre surprinderea mea , l-au mancat cu o pofta.....:)!!!!
Iar eu in loc de cacao, am pudrat cu scortisoara.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...