joi, 28 iunie 2012

Ceafa fragezita!

E vremea gratarelor incinse!!!!
Daca iesim la iarba verde, nu inseamna ca suntem condamnati sa servim doar sandvisuri facute in graba! Putem sa pregatim si gratare delicioase, alaturi de cei dragi!

Ingrediente:
4 bucati de ceafa de porc
500ml bere
o lamaie
o lingura boia, sare, piper

Mod de preparare:
Intr-un vas turnam berea  si adaugam lamaia taiata felii, precum si boiaua, sarea si piperul. Se pune carnea in acest amestec si se lasa  la rece pentru 30 de minute ca sa se marineze.
Carnea bine stearsa de marinata in care a stat, se pune pe gratarul incins ( eu pana una alta am folosit gratarul pentru aragaz), pe care il ungem cu grasime de orice fel. Bucatile de carne se intorc destul de des pe gratar, iar cand s-au rumenit  se scot de pe gratar.
Ceafa fragezita o puteti servi alaturi de orice garnitura doriti, dar obligatoriu alaturi de o bere rece!!!!!! 








Sursa: Revista Libertatea pentru femei
Pofta buna!!!

luni, 25 iunie 2012

"Valurile Dunarii" cu caise

Din categoria "Prajiturile bunicii" va prezint  o surpriza delicioasa de sezon. 
Este mai mult decat un chec, este un blat de chec marmorat, cu cateva surprize zemoase.......de neuitat! 
Ingrediente:
Pentru aluat de chec:
250g unt moale
250g zahar
5 oua
350 g faina
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
300g caise din compot


Crema de vanilie:
500ml lapte
1 plic praf de budinca de vanilie
100g zahar
250g unt
4 linguri suc de lamaie


Pentru ornat:
75 g ciocolata cu lapte


Mod de preparare:


Ungem o forma de tort( 26cm). Pentru aluatul de chec, batem untul intr-un castron impreuna cu zaharul, dupa care inglobam ouale pe rand, iar la urma turnam in ploaie faina amestecata cu praful de copt.Impartim compozitia in doua si intr-o jumatate inglobam cele doua linguri de cacao.
Turnam compozitia de aluat alb in forma si nivelam. Deasupra se sprinteaza in spirala aluatul cu cacao. Iar cu ajutorul unei furculite, marmoram usor(aluatul brun oricum tinde sa coboare, din cauza plusului de cacao).
Caisele le lasam sa se scurga, le taiem felii si le asezam pe aluat. 
Introducem la cuptorul incins in prealabil si coacem cam 50 de minute(sau infunctie de cuptorul fiecaruia), sau putem face testul scobitorii. Cand este gata copt, scoatem si lasam la racit, dupa care asezam pe un platou.
Pentru crema, amestecam praful de budinca impreuna cu 6 linguri de lapte si 2 linguri de zahar. Restul de lapte se  fierbe intr-o oala. Se adauga compozitia de budinca si se lasa sa fiarba cateva clocote. Cand consideram ca este fiarta budinca, luam vasul de pe foc si lasam sa se raceasca. . Se adauga suc de lamaie. Cand budinca si untul ajung la aceeasi temperatura, se ia cate o lingura de budinca si se inglobeaza in compozitia de unt. Crema se aseaza pe blat si se da la rece.
Pentru ornat, topim ciocolata in bain-marie si se spriteaza sub forma de grilaj pe crema rece.
Este un adevarat deliciu!!!!!!!



 Sursa: Revista "Secretele bucatariei"
Pofta buna!!!





marți, 19 iunie 2012

Rulada cu dulceata de capsuni



Ingrediente:
Pentru foaia de rulada:
4 oua
4 linguri faina
40g unt topit 
un plic zahar vanilat
un praf de sare
2 linguri zahar

Pentru umplutura:
300g dulceata de capsuni
zahar pudra

   Este o reteta de rulada deosebit de gustoasa si foarte usor de preparat. Foarte bine se poate folosi orice alt tip de dulceata;de cirese, de visine, caise.......etc, depinde de preferintele fiecaruia.
    Din aceste ingrediente ne iese o rulada, cei drept cam mica - 8-10 felii. Daca dorim putem sa dublam cantitatea de ingrediente.

Mod de preparare:
Ouale le separam. Albusurile se bat spuma, dupa care se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat(in ploaie). Dupa care se adauga galbenusurile frecate cu sare si continuam sa batem in continuare.
Untul il topim si il lasam la racit. Dupa ce s-a racit il turnam peste compozitie. La final, adaugam faina cernuta, amestecam usor si turnam intr-o tava (nu prea mare) tapetata cu hartie pentru copt.
Compozitia o intindem uniform si introducem tava in cuptorul incalzit.
Dupa ce s-a copt foaia de rulada(cca. 35-40min) , se scoate din cuptor si rulam cu hartia. Se acopera cu un prosop de bucatarie si lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit, se desface hartia si se umple cu dulceata( pe care o lasam la temperatura camerei, pentru a putea fi intinsa cu usurinta), se ruleaza si o pudram din belsug cu zahar. 
Va pot asigura ca este o rulada super delicioasa!!!!!!


Pofta buna!!!!!

duminică, 17 iunie 2012

Clafoutis cu visine



Am vrut sa pregatesc clafoutis ci cirese, dar cele care le-am cumparat erau coapte dar foarte mici, atunci am apelat la" ajutorul" din supermarket - insa nici acolo nu am gasit decat visine (la raionul congelate) asa ca am pregatit clafoutis cu visine!!!!
Este  un desert  foarte usor de preparat, specific Frantei - fructe intr-un aluat ca cel de clatite . Si cum vara ne binecuvanteaza cu o multime de fructe, putem alege o varietate de fructe pentru acest desert.
 
Ingrediente:
600g visine
90g faina
100g zahar pudra
2 oua
250 ml lapte
60 ml smantana
50g unt topit
2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare:
Pregatim vasul de copt, pe care o ungem cu putin unt si tapetam cu un pic de faina. Dupa care asezam visinele (fara samburi). 
Faina si ouale se mixeaza, adaugand treptat cele doua tipuri de zahar. Se amesteca putin, dupa care adaugam treptat laptele, smantana si untul topit. Se amesteca bine pana se obtine un aluat ca si pentru clatite.
Acest aluat il turnam peste visinele din vas. 
Se da vasul la cuptor pentru cca. 50 de minute, sau in functie de coptorul fiecaruia.
De preferinta se serveste calduta, dar se poate lasa si la racit, dupa care se pudreaza cu zahar pudra vanilat.


Pofta buna!!!!! 

joi, 14 iunie 2012

Carnaciori de bere in aluat



O reteta usor de preparat si perfecta pentru timpul de afara!!!!


Ingrediente:
un pachet aluat congelat
16-18 buc. carnaciori de bere
0 lingura de faina
o lingura lapte
un galbenus de ou


Mod de preparare:
Pe masa presarata cu faina se intinde aluatul decongelat in prealabil, la temperatura camerei. 
Din aluat taiem fasii de exact dimensiunea carnaciorilor si apoi rulam in aluat . Dupa care asezam fiecare rulou in tava de copt.
Oul se bate cu laptele si apoi cu o pensula de bucatarie, ungem fiecare rulou si dam tava la cuptor pentru 30 de minute, in functie de cuptorul fiecaruia.
Cand sunt gata rumenite, se scot din cuptor , se lasa la racit si se servesc alaturi de un pahar de bere.... la rece:)!!!!

 


Pofta buna!!!!!

marți, 12 iunie 2012

Ciorba de fasole




 Ingrediente:
500g fasole boabe
ciolan de porc afumat, costita sau scarita
1 morcov
1 ceapa(galbena, cea rosie este foarte buna cand se serveste ciorbita)
1 radacina pastarnac
sare, piper dupa gust
2-3 linguri ulei
pasta de rosii
smantana
leustean verde


Mod de preparare:

  Fasolea se alege de impuritati, se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa fara sare, sau se poate pune la inmuiat  in apa rece de seara pana a doua zi ( in cazul in care fasolea este din anul anterior, pentru a se fierbe boabele uniform) .
 Din momentul in care a inceput sa clocoteasca se lasa sa fiarba 10-15 minute; apoi se scurge apa, si se inlocuieste cu alta apa ,dar sa fie fierbinte( punem din timp inca o oala cu apa la fiert).
 Cand fasolea este fiarta de jumatate, se pune ciolanul sau costita, care inainte de a fi pusa in oala se spala bine si se taie in bucati( eu am folosit ciolan fara os).
Adaugam ceapa intreaga, pe care o scoatem dupa ce a fiert, radacina de pastarnac si potrivim ciorba la gust cu sare si putin piper.
 Catre finalul fierberii adaugam morcovul taiat felii sau taiat in sferturi(cum doriti) ,frunzele de leustean,  pasta de rosii si uleiul. Intr-un vas mic punem uleiul si cand se incalzeste(nu foarte tare) adaugam pasta de rosii, amestecam , dupa care turnam un pic de zeama pentru a se dizolva compozitia si o turnam  in oala. 

La  noi in zona se foloseste foarte des rantasul, insa noi nu suntem adeptii  rantasului. Cine doreste chiar poate folosi rantasul la aceasta ciorba, eu am adaugat doar un pic de smantana simpla( chiar la urma). Smantana am amestecat-o  intr-un vas cu o lingura de lemn, dupa care,  cu polonicul am turnat cate un pic din zeama fierbinte si am amestecat, am repetat operatia de 3-4 ori pana s-a subtiat smantana si am turnat-o in  ciorba. Am lasat 2-3 clocote, dupa care am luat oala de pe foc.
Se serveste cu ceapa (rosie, e mai buna) taiata solzisori sau ceapa verde.




 Pofta buna!!!!

luni, 4 iunie 2012

Prajitura cu branza - Cheesecake


      Prajitura pe care am sa vi-o prezint, m-a cucerit de cand am vazut-o prima data. Cum fiica mea este fan branza si cum retetele traditionale de prajitura cu branza s-au cam epuizat, cautand intr-o zi , am gasit aceasta prajitura delicioasa la  Carmen, o prietena draga mie si am fost cucerita de ea.
Ingrediente:
Pentru crusta:
1 cana(250g) faina
1/4 cana zahar
1/2 cana nuci macinate sau bucati
120g unt

Pentru branza:
3 pachete crema de branza sau branza pentru prajitura
3/4 cana zahar sau dupa gust
3 linguri faina
1 plic zahar vanilat Dr. Oetker
3/4 smantana groasa
3 oua

O tava de 23cm/23cm sau daca folositi o tava mai ingusta atunci prajitura va iesi mai inalta.
Folie de aluminiu.

Mod de preparare:
Se captuseste tava cu folie de aluminiu(pereti si baza) sau daca tava nu este detasabila se lasa in surplus folia peste margini, ca sa puteti apuca de folie si sa scoateti prajitura din tava.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade.
Intr-un robot de bucatarie punem faina, zaharul si nuca si amestecam putin , pana toate se combina. Se adauga untul si se amesteca pana se obtinem un aluat sfaramicios.Turnam acest aluat sfaramicios in tava si-l intindem egal pe toata suprafata, presandu-l usor. Punem in cuptor tava si lasam cam 10-12 minute pana devine usor auriu.
Se scoate tava si punem cuptorul la 165 grade sau il dam un pic mai incet.
Pentru crema de branza: amestecam cu mixerul branza( la temp. camerei) cu zaharul,zaharul vanilat, smantana, iar cand s-au omogenizat, adaugam pe rand  ouale.
Turnam peste crusta si punem in cuptor pentru 30-45 de minute sau pana branza in centrul prajiturii a inceput sa se intareasca.
Se scoate din cuptor prajitura si o lasam sa se raceasca, dupa care o punem in frigider pentru cel putin 4 ore sau daca putem:) pana a doua zi.
Se scoate prajitura din forma si se taie felii. Feliile se decoreaza cu sos de capsune.

Sosul de capsuni:
4 cani de capsuni taiate
1 lingura zahar(sau dupa gust)
1 lingurita otet balsamic
1/4 piper proaspat macinat
Se pun toate intr-o craticioara si se lasa sa fiarba cam 10 minute sau pana sosul se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, apoi cu un blender se mixeaza!





Pofta buna!!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...