miercuri, 29 august 2012

Dulceata de prune



Va prezint o dulceata deosebit de aromata pentru iarna.


Ingrediente:
2 kg prune
750 g zahar
500 ml apa
zeama de la o jumatate de lamaie
1 baton de scortisoara

Mod de preparare:
Spalam prunele, le rupem in doua, le scoatem samburii, dupa care le taiem cuburi. Punem  intr-un vas apa cu zaharul, zeama de lamaie  si batonul de scortisoara. Cand da in clocot, punem prunele si lasam sa fiarba la foc mic, pana fructele se inmoaie bine si se leaga. In tot timpul acesta se aduna spuma care se formeaza.
Scoatem batonul de scortisoara si punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil, se inchid ermetic cu capace, le intoarcem cu fata in jos si  le lasam sa se raceasca, 
Se depoziteaza la loc racoros.

Sursa retetei- revista "Click".


Pofta buna!!!


sâmbătă, 25 august 2012

Cozonac la tava cu prune





Ingrediente:
400 g faina
200 ml lapte
1/2 cub de drojdie
120 g zahar
75 g unt
1 ou
sare
50 g pesmet
2 kg prune

Mod de preparare:
Se incalzeste putin laptele si se dizolva drojdia cu 1 lingura zahar; se acopera si se lasa sa creasca 15 min. Se topeste untul si se lasa sa se raceasca.
Intr-un castron se aseaza 200 g faina, un praf sare, ou si 80 g zahar; se inglobeaza laptele cu drojdia si untul topit, amestecand. Se adauga si 200 g faina si se framanta cu mixerul. Se acopera cu un prosop textil si se lasa sa creasca la caldura 45 min.
Se incinge cuptorul la 200 grade. Se unge o tava sau se tapeteaza cu hartie de copt. Pe planseta tapetata cu faina se mai framanta o data aluatul cu mainile. Se intinde din el o foaie si se aseaza in forma, ridicand o margine.
Se presara pesmet si se acopera tava cu un prosop textil; se mai lasa sa creasca aluatul 15 min.
Se golesc prunele de samburi; se aseaza pe aluat ca tiglele pe acoperis; se coace 45 min. 
Se scoate din cuptor si se presara 1 lingura zahar amestecat cu scortisoara. 
Se serveste calduta sau rece, cu frisca.





Sursa:" Secretele bucatariei"


vineri, 17 august 2012

Tort de capsuni cu mascarpone si frisca




     Acest tort pot sa-l consider o premiera!   Este facut in mare parte de fiica mea Andrada :X . !!!!!! ( sunt foarte mandra de ea!)
Cu aceasta minunatie de tort :) , a fost intampinat scumpul nostru nepotel DAVID   si bineinteles verisorul ei drag:X!!! ( cu care ne intalnim doar o data pe an).

Ingrediente:
7 oua
10 linguri de zahar
14 linguri faina
6-7 linguri de apa
1 plic zahar vanilat
un praf de copt
un praf de sare


Crema:
250 g crema mascarpone
250-300  ml frisca lichida
2-3 linguri de zahar pudra
10 g foi de gelatina
 1-2 caserola mare de capsuni

Pentru insiropat:
100 g apa
50 g zahar

Pentru ornat:
Frisca lichida
1 plic intaritor de frisca
Ornamente sidefate Dr. Oetker ( sau orice tip de ornamente)
sos desert de ciocolata

Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la foc potrivit( 175-180 grade).
Galbenusurile impreuna cu zaharul se amesteca bine, pana devine o crema spumoasa. Se adauga praful de copt, praful de sare si treptat adaugam cate o lingura de apa, amestecand continuu. Cand este gata adaugam faina, dar lingura sa nu fie incarcata  de faina. Separat mixam albusurile pe care le  adaugam treptat amestecand incet cu o lingura de lemn.
Se toarna aluatul intr-o forma cu diametru de 26 cm tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de cca. 30 de minute(sau pana trece testul scobitorii). 

 Intre timp pregatim crema:

crema mascarpone  impreuna cu 2-3 linguri de zahar pudra se bate  cu mixerul  . Foile de gelatina se dizolva la bain-marie (dar sa nu dea in clocot)  si amestecam cu crema mascarpone. Se bate frisca lichida, iar cand este gata adaugam cu o lingura in compozitia cu gelatina si amestecam pana se omogenizeaza. Se adauga apoi intreaga cantitate de frisca, amestecand usor .

Blatul se taie in doua. Blatul inferior se insiropeaza( eu nu am insiropat cu apa si zahar, am folosit lapte pentru a nu fi prea dulce pentru copii) si  ungem cu jumatate din cantitatea de crema . Capsunile le spalam,  le curatam de codite si le asezam pe prosoape de bucatarie pentru a absoarbe plusul de apa. Le asezam in crema asezata pe blat( trebuiau sa fie mai numeroase in crema dar soricecul cel mic pe nume Andrada, a tot gustat:))!, dupa care peste ele asezam cealalta jumatate  de crema.La final asezam blatul superior peste
 compozitie. 
Pentru ornat:
Se bate frisca lichida cu un plic de intaritor de frisca, urmand instructiunile de pe plic. Se acopera tortul cu frisca si se decoreaza dupa cum doriti.......in cazul nostru cu bombonele sidefate si sos desert de ciocolata. Tortul a fost decorat bineinteles tot de Andrada!!!
Se lasa la frigider 2-3 ore, inainte de a fi servit.

David in asteptarea tortului!!!!

Iar la final.......smechereste imi trage cu ochiul:)!!!!!!
Si bineinteles urmeaza........distractia!!!!!




vineri, 10 august 2012

Tarta cu prune si branza RICOTTA


Ingrediente:
120 g faina, in plus pentru prelucrat
2 linguri zahar
un praf de sare
2 galbenusuri
60 g unt, in plus pentru forma
fasole uscata pentru forma

Pentru umplutura:
200 g branza Ricotta
100 g branza vaci
2 linguri miere
250-300 g prune uscate
jeleu

Mod de preparare:
Punem faina intr-un vas, presaram zaharul si sarea si facem o adancitura in mijloc. Punem untul taiat bucatele si galbenusurile in adancitura. Amestecam totul repede si framantam pana obtinem un aluat. Invartim in folie de plastic si tinem la rece , 1 ora.
Ungem forma cu unt in strat subtire. Intindem aluatul in forma subtire pe o suprafata data cu putina faina si tapetam forma cu el. Acoperim aluatul cu hartie de copt si turnam boabele de fasole deasupra.  Le punem in cuptorul  incins cam 10-20 minute, pana se rumeneste usor.  Indepartam hartia si boabele si mai coacem aluatul 5 minute. Lasam sa se raceasca si desprindem cu atentie din forma si punem tarta pe un platou.
Pentru umplutura amestecam branza Ricotta, branza de vaci si mierea.
Intindem crema si o netezim.
Eu am folosit pentru decor, prune conservate pentru prajituri - am stors prunele de zeama si le-am aranjat deasupra peste crema de branza. Am preparat jeleu( eu am ales unul rosu) si cu ajutorul unei pensule, am intins din belsug peste fructe.
Trebuie tinut la rece 1-2 ore, ca sa se patrunda bine.




Pofta buna!!! 

luni, 6 august 2012

Prajitura cu prune


Este o prajitura pe cat de simpla pe atat de delicioasa .




Ingrediente:
300-400 g prune
160 g faina
150 g zahar + 2 linguri
40cl lapte
4 oua
unt o lingura
un praf de sare

Mod de preparare:
Se unge cu unt un vas termorezistent. In vas , asezam prunele( taiate in doua) curatate de samburi , spalate si scurse.
Cele doua linguri de zahar le presaram peste prune.
Din restul ingredientelor, facem un aluat pe care il punem peste prunele asezate in vas.
Dam vasul la cuptor pentru 35 de minute.
Dupa ce se raceste prajitura, presaram zahar tos(mai fin) .
Daca doriti , se poate dubla cantitatile  din ingrediente.


Pofta buna!!!
 





It is a cake as simple at is delicious.

Ingredients:
300-400 g prunes
160 g flour
150 g sugar + 2 tablespoons sugar
40 cl milk
4 eggs
one tablespoon butter
a pinch of salt

Preparation:
Grease a baking dish with butter. In bowl, sit plums (cut in half) seed cleaned, washed and drained.
Two tablespoons of sugar to sprinkle over plums.
Of the remaining ingredients, make a dough that you put in bowl placed over plums.
 Dam dish in the oven  for 35 minutes.
Once cooled cake, sprinkle granulated sugar (finer).
If you wish, you can double the quantities of  ingredients.

 Enjoy!


miercuri, 1 august 2012

Sufleu de rosii cu vinete



Ingrediente:
2 vinete
6 rosii mari
1/2 legatura busuioc
4 linguri ulei de masline
50 g parmezan
400 ml smantana
2 oua
50 g cascaval
1 catel usturoi
sare, piper

Mod de preparare:
Se curata vinetele si se taie felii cca. 1/2 cm; se aseaza pe un platou si se presara o lingura sare; se lasa sa se scurga cca. 30 de minute.
Rosiile se curata si se taie felii. Se toaca busuiocul. Se sterg vinetele, se incinge ulei in tigaie si se prajim vinetele 2 minute pe fiecare fata. Se lasa sa se scurga de grasime pe prosoape de hartie.
Cuptorul se incinge la 180 grade. Intr-o forma rezistenta, unsa, asezam feliile de vinete si rosiile, ca tiglele pe acoperis, presarand si busuioc tocat. Se presara piper proaspat.
Se rade parmezanul, usturoiul se toaca, iar ambele se amesteca impreuna cu smantana si ouale, sare si piper.
Amestecul se toarna peste legume si se presara cascaval ras. 
Se coace sufleul cca. 25 de minute, la cuptor, pana se rumeneste.







Pofta buna!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...