sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Tort cu portocale


 Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
12-13 linguri zahar
6-7 linguri apa
12 linguri faina
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat

Pentru crema :
1 l smantana sau frisca
1 kg portocale
20 g gelatina
esenta de vanilie

Mod de preparare: 

   Galbenusurile impreuna cu zaharul se amesteca bine, pana devine o crema spumoasa.Se adauga praful de copt,  si treptat (cate 2 linguri) apa amestecand continuu.Cand am terminat adaugam faina dar sa nu fie lingurile incarcate de faina,ci mai degraba rase. Separat mixam albusurile cu 3 linguri de zahar(le luam din cele 12 linguri) si zaharul vanilat. Cand este gata se toarna peste compozitie si se amesteca incet cu o lingura de lemn.
Compozitia se aseaza intr-o forma unsa si se niveleaza; se coace in cuptorul incins la 180 grade cam 30-40 min ( sau pana trece testul scobitorii). Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se scoate blatul din forma si se taie in doua.
   Pentru a monta tortul de preferinta se foloseste o tava adanca cu pereti detasabili. Asternem tava cu   folie alimentara de plastic, atat fundul cat si peretii .
   Taiem cam 1 cm din marginile blatului, pentru a putea aseza feliile de portocale care vor tapeta peretii tavii.
  Portocalele le curatam si le taiem cam de 1 cm grosime. Alegem feliile cele mai frumoase si uniforme si le asternem peste folia din plastic in  tava. 
  Gelatina o topim in 100 ml apa calduta . Intre timp mixam smantana sau frisca cu zaharul si esenta de vanilie (cantitatea difera in functie de cat de dulce doriti sa fie frisca obtinuta....eu am folosit foarte putin). Dupa care adaugam gelatina dizolvata si amestecam usor pana se uniformizeaza crema.
   Turnam 1/3 din crema peste portocalele din tava, cautand sa acoperim toata suprafata si toate gaurile .
Peste crema punem prima foaie de blat (daca dorim o putem insiropa cu suc de portocale). 
    Turnam peste blat mai mult de jumatate din cantitatea de crema, tot optional daca dorim putem aauga cubulete de portocale taiata.
  Peste crema punem cea de-a doua foaie de blat(insiropata daca doriti).
 Turnam restul de crema peste blat, acoperim cu folie si punem tava la frigider 3-4 ore, de preferinta ar fi mai bine sa ramana peste noapte, pentru a se intari crema bine.
Dupa acest timp, scoatem folia ,inelul detasabil al tavii si rasturnam cu grija tortul pe un platou.  




Pofta buna!!!
.


11 comentarii:

  1. Bun si gustos tortuletul cu portocale.Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un tort foarte racoritor! Bun la orice eveniment!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata tare frumos, cred ca si gustul e pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  4. Super Tort! Wszystkie Twoje słodkości są extra:)
    --------
    Mam pytanie dotyczące Prajitura Dobos. Co to jest w przepisie " 200 g Finetti". Bardzo chciałabym zrobić,ale nie wiem co to:)))
    Pozdrawiam serdecznie!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thanks for comment, Rozalii :)!
      Finetti is a chocolate cream with peanuts.

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...