duminică, 20 ianuarie 2013

Chec cu scortisoara

Ingrediente:

4 oua
1 cana faina
2 linguri apa calduta
1 ceasca cu zahar tos
1 varf lingurita scortisoara
1 praf de sare
1 praf de copt
coaja rasa de lamaie

Mod de praparare:
Se freaca galbenusurile cu zaharul tos si scortisoara, se adauga cate putin faina, apa, sarea, praful de copt, coaja de lamaie si albusul batut spuma.
Se unge o forma de chec cu unt, se presara faina, se toarna compozitia si se coace  cam 40-45 de minute( in functie de cuptor, sau pana trece testul scobitorii).
Eu am folosit o cantitate dubla de ingrediente, pentru acest chec.





Este o reteta extrem de usoara si deosebit de delicioasa.
 

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Tort cu portocale


 Ingrediente:
Pentru blat:
6 oua
12-13 linguri zahar
6-7 linguri apa
12 linguri faina
1 praf de copt
1 plic zahar vanilat

Pentru crema :
1 l smantana sau frisca
1 kg portocale
20 g gelatina
esenta de vanilie

Mod de preparare: 

   Galbenusurile impreuna cu zaharul se amesteca bine, pana devine o crema spumoasa.Se adauga praful de copt,  si treptat (cate 2 linguri) apa amestecand continuu.Cand am terminat adaugam faina dar sa nu fie lingurile incarcate de faina,ci mai degraba rase. Separat mixam albusurile cu 3 linguri de zahar(le luam din cele 12 linguri) si zaharul vanilat. Cand este gata se toarna peste compozitie si se amesteca incet cu o lingura de lemn.
Compozitia se aseaza intr-o forma unsa si se niveleaza; se coace in cuptorul incins la 180 grade cam 30-40 min ( sau pana trece testul scobitorii). Se scoate si se lasa sa se raceasca.Se scoate blatul din forma si se taie in doua.
   Pentru a monta tortul de preferinta se foloseste o tava adanca cu pereti detasabili. Asternem tava cu   folie alimentara de plastic, atat fundul cat si peretii .
   Taiem cam 1 cm din marginile blatului, pentru a putea aseza feliile de portocale care vor tapeta peretii tavii.
  Portocalele le curatam si le taiem cam de 1 cm grosime. Alegem feliile cele mai frumoase si uniforme si le asternem peste folia din plastic in  tava. 
  Gelatina o topim in 100 ml apa calduta . Intre timp mixam smantana sau frisca cu zaharul si esenta de vanilie (cantitatea difera in functie de cat de dulce doriti sa fie frisca obtinuta....eu am folosit foarte putin). Dupa care adaugam gelatina dizolvata si amestecam usor pana se uniformizeaza crema.
   Turnam 1/3 din crema peste portocalele din tava, cautand sa acoperim toata suprafata si toate gaurile .
Peste crema punem prima foaie de blat (daca dorim o putem insiropa cu suc de portocale). 
    Turnam peste blat mai mult de jumatate din cantitatea de crema, tot optional daca dorim putem aauga cubulete de portocale taiata.
  Peste crema punem cea de-a doua foaie de blat(insiropata daca doriti).
 Turnam restul de crema peste blat, acoperim cu folie si punem tava la frigider 3-4 ore, de preferinta ar fi mai bine sa ramana peste noapte, pentru a se intari crema bine.
Dupa acest timp, scoatem folia ,inelul detasabil al tavii si rasturnam cu grija tortul pe un platou.  




Pofta buna!!!
.


marți, 8 ianuarie 2013

Pulpa de porc cu ciuperci

Ingrediente:
o bucata pulpa porc fara os, cca 2 kg
1/2 ciuperci proaspete
2 cepe
1 lingura ulei
1 lingura cimbru
2 oua
sare, piper
Pentru tava:
2 linguri ulei
100 ml vin sec

Mod de preparare:
Carnea se spala si se sterge cu servetele de hartie. Apoi se presara cu sare si piper si eventual, se taie astfel incat sa se obtina o foaie de carne cat sa poata fi rulata.
Ciupercile se spala bine si se taie marunt. Ceapa se taie cat mai mic si se pune sa se caleasca in ulei. Dupa ce a devenit aurie, se adauga ciupercile si se lasa impreuna sa se caleasca si sa fiarba in sucul propriu pe care si-l vor lasa ciupercile. Apoi se lasa sa se  raceasca si se amesteca cu ouale batute bine, ca pentru omleta.
Pe foaia de carne se pun ciupercile, se ruleaza carnea si se leaga cu ata speciala de gatit. Se presara cu sare, piper si cimbru si se pune rulada in tava. Se toarna uleiul si vinul si se da la cuptor pentru doua ore.




Pofta buna!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...